Image Alt

Q U A N T U M | fitness & running

Vaimne tervis ja füüsiline treening on tihedalt seotud, kuna regulaarne füüsiline aktiivsus võib oluliselt parandada vaimset heaolu. Treening aitab vähendada stressihormoonide taset. Treening stimuleerib aju vabastama “õnnehormoone” nagu endorfiinid ja dopamiin, mis aitavad parandada tuju ja leevendada ärevust ja depressiooni sümptomeid. Need kemikaalid toimivad looduslike valuvaigistitena ja meeleolu parandajatena ning aitavad leevendada stressi.

Kehaline aktiivsus, eriti intensiivsemad treeningud, võivad tekitada füüsilist väsimust, mis aitab kaasa paremale lõõgastumisele ja unele. Parem uni omakorda aitab vähendada stressi ja parandada üldist heaolu.

Füüsiline aktiivsus võib suurendada ka enesekindlust ja enesehinnangut, kuna see aitab kaasa tervislikule kehale ja positiivsele kehakuvandile. See on eriti oluline neile, kes võitlevad depressiooni või ärevusega, kuna positiivne enesetunnetus on võti nende tunnete leevendamiseks. Treeningu kaudu saavutatud eesmärgid, olgu need seotud füüsilise soorituse või kehakoostise muutustega, tõstavad enesehinnangut ja rahulolu. Eesmärkide saavutamine annab tunde saavutustest ja aitab tugevdada positiivset minapilti.

Lisaks mõjub treening positiivselt ka kognitiivsetele funktsioonidele, suurendades verevoolu ajus ja soodustades neurogeneesi, uute närvirakkude teket, mis parandab mälu ja õppimisvõimet. Regulaarne füüsiline aktiivsus on seotud ka parema kontsentratsiooni ja kognitiivse paindlikkusega. Mõõdukas treening aitab säilitada aju tervist ka vananedes, vähendades neurodegeneratiivsete haiguste, nagu Alzheimeri tõbi, riski. Treening suurendab ajus kasvufaktoreid, mis toetavad neuronite tervist ja arengut.

Füüsiline aktiivsus parandab ka südame-veresoonkonna tervist, mis omakorda vähendab ärevuse ja stressi füsioloogilisi mõjusid, nagu kõrge vererõhk ja kiirenenud südamerütm. Samuti aitab treening kaasa lihaste arengule, mis omakorda hoiab korras seedimise, mis aitab säilitada normaalset lihasmassi ning ennetab seeläbi rasvumist ja vananemist. 

Osalemine treeningrühmades või spordiklubides pakub sotsiaalset suhtlust ja tuge, mis võib olla oluline komponent vaimse tervise säilitamisel. Sotsiaalne suhtlemine ja toetavad suhted aitavad vähendada üksildust ja suurendada üldist heaolu. Treening koos teistega võib suurendada motivatsiooni ja pühendumust, aidates inimestel oma füüsilisi ja vaimseid eesmärke saavutada. Koos treenimine pakub ka vastastikust tuge ja julgustust, mis on oluline vaimse tervise säilitamisel.

Regulaarne treening annab päevale struktuuri ja rutiini, mis on eriti kasulik neile, kes võitlevad vaimsete terviseprobleemidega, nagu depressioon. Rutiin võib aidata vähendada kaootilisust ja pakkuda stabiilsust ning eesmärgitunnet.

On oluline leida sobiv treening, mis pakub naudingut ja rahulolu, olgu selleks jooga, jooksmine, jõutreening, tantsimine või mõni muu tegevus. Oluline on olla järjepidev.

Close

Kiikri 6/2, Kadriorg, Tallinn
info@quantumfitness.ee