Image Alt

Q U A N T U M | fitness & running

Paljud on arvamusel, et kui alustada tervislikku eluviisi, peaks kohvi joomise lõpetama. Tegelikult aga peetakse siinkohal silmas seda, et peaks piirama erinevate kohvijookide joomise (latte, cappucino jm kõrge kaloraažiga kohvijoogid, mis koosnevad peamiselt piimast, siirupitest, suhkrust jmt). 

Kohvi joomine võib hoopiski olla tervisele kasulik, loomulikult kui seda tarbitakse mõõdukalt. Kohvi joomine võib pakkuda mitmeid tervisega seotud eeliseid, alates füüsilise ja vaimse sooritusvõime parandamisest kuni teatud haiguste riski vähendamiseni. Siiski on oluline tarbida kohvi mõõdukalt, kuna liigne kofeiini tarbimine võib põhjustada negatiivseid kõrvalmõjusid, nagu ärevus, unetus ja seedetrakti probleemid. Soovitatav on piirata kohvi tarbimist 3-4 tassi päevas ning vältida kohvi joomist hilisel pärastlõunal ja õhtul, et vältida unehäireid.

Parandab füüsilist sooritusvõimet

Kohv sisaldab kofeiini, mis suurendab adrenaliini taset veres. Adrenaliin valmistab keha ette füüsiliseks pingutuseks, parandades jõudlust ja vastupidavust. Samuti aitab kofeiin vabastada rasvhappeid rasvkoest, mida keha saab kasutada energiaallikana, suurendades seeläbi füüsilist sooritusvõimet ja aitab kaasa rasvaprotsendi vähenemisele. Kofeiin võib suurendada ainevahetuse kiirust ja soodustada rasvapõletust. Uuringud on näidanud, et kofeiin võib suurendada rasvapõletust 10–29% võrra. Kofeiin võib ka suurendada termogeneesi, mis on keha võime toota soojust ja põletada kaloreid.

Suurendab vaimset tugevust ja keskendumisvõimet

Kofeiin toimib stimulantina kesknärvisüsteemile, suurendades dopamiini ja noradrenaliini taset ajus. See aitab parandada tuju, valvsust ja kognitiivset funktsiooni. Kofeiin blokeerib adenosiini retseptoreid, vähendades väsimust ja suurendades erksust.

Sisaldab kasulikke toitaineid ja antioksüdante

Kohv sisaldab väikestes kogustes olulisi toitaineid nagu vitamiin B2 (riboflaviin), vitamiin B5 (pantoteenhape), vitamiin B3 (niatsiin), mangaan ja kaalium. Kohvis leidub ka rohkelt antioksüdante, mis aitavad võidelda vabade radikaalide vastu ja kaitsevad rakke kahjustuste ja vananemise eest.

Vähendab teatud haiguste riski

Uuringud on näidanud, et kohvi joomine võib vähendada 2. tüüpi diabeedi riski. Kofeiin ja antioksüdandid võivad parandada insuliinitundlikkust ja glükoosi ainevahetust. Kohvi joomine on seotud madalama maksahaiguste, sealhulgas maksatsirroosi ja maksavähi riskiga. Kohv võib aidata vähendada maksapõletikku ja parandada maksafunktsiooni. Kohvi tarbimine on seotud ka madalama Alzheimeri ja Parkinsoni tõve riskiga. Kofeiin ja antioksüdandid võivad kaitsta ajurakke ja parandada aju tervist.

Parandab meeleolu ja vähendab depressiooni riski

Kofeiin suurendab serotoniini ja dopamiini taset ajus, mis võib parandada meeleolu ja vähendada depressiooni riski. Kohvi joomine võib parandada enesetunnet ja suurendada energiat, aidates vähendada stressi ja ärevust.

Pikaealisus

Mõned uuringud on leidnud, et mõõdukas kohvi tarbimine võib olla seotud madalama üldise suremuse riskiga. Kohvi joomine võib vähendada teatud krooniliste haiguste riski, mis võib soodustada pikemat eluiga.

Close

Kiikri 6/2, Kadriorg, Tallinn
info@quantumfitness.ee